
-3/4 van de landbouwgrond wordt nu al gebruikt voor het telen van veevoeder
-de veeteelt is verantwoordelijk voor 37% van de methaanemissie en 65% van de lachgasemissie, resp. 23 en 296 keer schadelijker dan CO2
-rundsvlees is het meest belastend: 1 kilo vraagt 10 kilo graan en 15.500 kilo water
-er wordt in Vlaanderen 1,5 keer meer vlees gegeten dan aangeraden, aanleiding tot overgewicht, kanker en hart-en vaatziekten.
Hij raadt aan... niet om 1 maal per week vlees te eten, maar om 1 maal per week geen vlees te eten, gevolg oa:
=1 miljoen ton minder broeikasgassen in Vlaanderen
=besparing van 170 kg CO2 per persoon
=500.000 auto's van de weg
=de helft van de besparingen die Vlaanderen moet realiseren om de Kyoto-doelstelling te halen.

Na de dioxinecrisis, dollekoeienziekte,... moesten we wel nadenken over vlees. Omdat we graag en veel met eten bezig zijn, bestudeerden we de vegetarische keuken, noodzakelijke combinaties zoals graanproducten met peulvruchten voor voldoende eiwitten, en leerden anders te koken, weg van het saaie vlees-patat-groentensysteem, en na al die jaren begint zelfs de smaakzin en vertering zich aan te passen aan een nieuwe, heerlijk frisse en avontuurlijke keuken. Tot op vandaag, wanneer gasten (en zelfs wijzelf) niet meer beseffen dat er geen vlees voorgeschoteld werd en toch genoten. Maar natuurlijk af en toe een heerlijke steak, kipje of varkenskotelet moet kunnen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten