interview met Geert door 'coffeeklatch'

30 sep 2008

heden dans!

Net thuis gekomen van mijn eerste les, 2e jaar hedendaagse dans bij Elsa Bosma, en dat deed enorm deugd. Ik had er een beetje schrik van, maar door het ondertussen verderzetten van yogalessen door onze uitstekende leraar Jan, zat de rek er nog in. Door het optreden eind vorig jaar voel ik dat de gêne weg is, en er meer plaats is voor plezier, plezier in het bewegen, het zweten, het expressief ontdekken van je eigen lichaam. 

27 sep 2008

die khan dansen

Vrijdagavond, met de fiets naar De Singel, niet alleen om nog steeds te genieten van een tijdloos, adembenemend gebouw, maar voor Akram Khan Company & Nationaal Ballet van China, met 'Bahok' , Bengaals voor 'drager'. Op indrukwekkende muziek van Nitin Sawhney, danst dit gezelschap met een nooit geziene energie, waarbij de tranen me bij momenten in de ogen schoten. Het thema van vervreemding tussen mensen, immigratie en communicatie werd soms te vanzelfsprekend en te evident uitgebeeld, spijtig genoeg door tussentijdse conversaties en toneel, maar eens deze jonge dansers erin vlogen, gaf dit aanstekelijk vuurwerk: het anderhalf uur vloog voorbij en gaf een immense energie-injectie. Let bijvoorbeeld in de trailer op het laatste stuk dans, waarbij armen zwaaien zoals U ze nog nooit zag zwaaien, heerlijk hoe jong, flexibel en positief energetisch een mens kan zijn.

21 sep 2008

bacon for breakfast?

De eerste keer dat je Bacon ziet, is een schok: rauwe portretten waarbij het lichaam als vlees worden beschouwd, onderhevig aan gewelddadige en onderdrukte frustratie, de zoektocht naar het weergeven van verlies, onmacht, horror, geinspireerd door oa de gruweldaden van de tweede wereldoorlog, de natuurlijke weergave bewerkt hij totdat het innerlijke boven komt en ons in al zijn donkerheid naar de keel grijpt. Maar toch zeer schoon...
De website geeft een knap overzicht van zijn werk, U weze gewaarschuwd :-)

hot harley babes

Het is de eerste keer in mijn leven dat ik mijn werk opzeg, zonder al een duidelijk beeld te hebben van de toekomst. Dit had ik eerder nooit aangedurfd, 17 jaar werkte ik met architect Jan Veelaert, tot ik besefte dat, mede onder de invloed van een mid-life-crisis vermoed ik, er geen uitdaging meer was, dat werk een routine kan worden, waarin je goed bent, maar die niets nieuws meer te bieden heeft. Architectuur is trouwens ook niet de meest vanzelfsprekende job, vraag maar eens aan architecten in uw omgeving, steeds meer veeleisender, administratiever, juridischer, en minder vakmensen onder de aannemers. Dus was de overstap naar de B-architecten 3 jaar geleden een nieuwe uitdaging, bureaucoördinatie, werven realiseren, technische kennis delen met de jonge afgestudeerden (jaja ik was de er de oudste van de 24...) om dan nu de schreeuw naar het creatieve terug te horen roepen in al de botten en kanalen van mijn lijf.
Nu breekt er dus een periode aan van bezinning, terug enthousiast worden, een nieuwe wending te geven aan het leven, wat een moeilijke oefening wordt na 20 jaar architectenbureau gecombineerd met eigen werken. Zal ik nu eindelijk eens het Louvre bezoeken, Bacon in de Tate, meer schilderen, architectuur naar mijn manier en gevoel opfrissen, zullen er ideeën opborrelen? 
Stap voor stap, laat ons daar mee beginnen, de eerste stap is in ieder geval reeds gezet.

19 sep 2008

verbouwing woning Berchem

Zoals bij vele oude huizen, drong ook hier de noodzaak zich op om de achterbouw, bestaande uit een aaneenschakeling van kleine ruimtes en bergingen, zonder contact met de tuin, te verbouwen en er een verlengstuk van de leefruimte van te maken, met meer licht en contact met de tuin. Ik trok de inkom visueel door, zodat reeds bij het binnenkomen er een doorzicht is tot achter in de tuin. De nieuwe leefruimte werd een plaats waar gekookt wordt, gegeten, gestudeerd, gecomputerd, gefaxt, getelefoneerd, genoten van de tuin, met veel licht en hoog plafond. De baksteen van de achtergevel werd verzacht door het gebruik van Cederhout, dat op termijn grijs verkleurt. Boven de uitbouw werd een terras aangelegd dat aansluit bij de slaapkamer, voor maximum contact met de buitenlucht...
architect: Geert Verbruggen

uitbreiding woning met bureauvolume

Ondertussen is deze verbouwing al beëindigd en werd de buitenzijde wit geschilderd. Ik zou nieuwe foto's moeten gaan nemen van het eindresultaat, ik weet het... De bouwheer vroeg een uitbreiding van een klassieke woning met een kantoorruimte. Ik plaatste naast het bestaande huis een witte doos, (eerst voorzien in te schilderen plaatmateriaal om een groter contrast met de woning te creëren maar dit mocht niet van de dienst stedenbouw) met laag raam naar de perceelsgrens toe, meestal een verloren ruimte, nu een soort van 'binnentuin' vormend, waarvoor het werkblad werd geplaatst. De plankenvloer binnen loopt door naar buiten in een terras voor -en achteraan. Simpel, licht, ruim, wit, ademruimte, doorzicht...
architect: Geert Verbruggen

verbouwing woning Antwerpen

Alle binnenmuren op de eerste verdieping werden gesloopt en opgevangen met stalen poutrels, de achtergevel werd volledig opengebroken en vervangen door dubbele, tegen elkaar gelijmde beglazing, met zicht op achterliggende industriële bebouwing, afgekapte binnenmuren werden gekaleid en wit geschilderd, op de vloer werd een egalisatielaag geplaatst, de bouwheer is fan van Jean Prouvé en construeerde oa de keuken in wrakhout en de traphal in glas in stalen profielen, van een donker huis met kleine kamers naar één grote open ruimte met veel licht en een eigentijdse kijk op de wereld.
architect: Geert Verbruggen
reportage feeling Wonen 0100 - oktober 2008

reportage A+ Belgisch tijdschrift voor architectuur maart 2009 reportage Elle decoration april 2009

16 sep 2008

Scheldezicht

Na Dendermonde en een urenlange rondgang door een te verbouwen mega schoenwinkel, reed ik met de Tigra de snelweg terug richting Linkeroever, zette Luis af aan de tramhalte, en parkeerde voor Hof ter Schelde, om een goede vriendin te bezoeken die na een ongelukkige val met de fiets nu reeds 2 maanden in het revalidatiecentrum ligt. Door het afbouwen van mijn job als bureaucoördinator bij de B's, besef ik dat er andere zaken belangrijk zijn, zoals het onderhouden van vriendschap. Samen trokken we met de rolstoel naar Sint-Anneke naar restaurant De Zeester, een waanzinnig ingerichte zaak met koperen stoelen, nep eiken balken, halogeenspotjes, een veranda en plastieken tuinstoelen, maar met goeie mosselen-friet, frisse witte wijn en Radio Minerva op de achtergrond met muziek uit de tijd dat we 5 frank in de juke-box van 't cafetaria in het parochiecentrum van Hoboken staken. Even een verhitte discussie over de prioriteiten van de stad en het MAS, sleepboten die passeren en zin doen krijgen om mee op te stappen, geruisloos over het water, de wijde wereld in... terug in het TL-licht van de inkomhal moesten we lachen met de kunst aan de muren: doodskoppen en zwarte raven, kwestie van de patiënten op te beuren, slaapwel Karin, hopelijk komt alles gauw in orde.

14 sep 2008

TATI

fragment uit Playtime met hoog kraftwerkgehalte, waarin Tati de moderne maatschappij op de korrel neemt, ingehouden humor, goed voor de ziel:

13 sep 2008

bodylanguage

Zuiderpershuis, multicultureel centrum op het Zuid, kaarten voor Bodybabel, een dansvoorstelling met Jan. Lang geleden, apart publiek, pintje, Ronald, onwennig. Industriële zaal met 40 stoelen, wachten, donker...start! Zwarte danser met athletisch lichaam schuurt met micro's over de muur, chaotisch geluid. 8 jonge dansers van verschillende nationaliteit dansen, schreeuwen, praten, communicatie is de rode draad, geen consistente regie maar toch een plezier om erbij te zijn, Mariah Carey in gebarentaal vertedert. Grimbergen dubbel nadien, Engelstalig meisje met gitaar, Ayurvedische keuken als onderwerp, danser eet Ratatouille boven, Goele houdt loopbaanonderbreking en zoekt naar een nieuwe uitdaging, terwijl Olivier foto's toont van China, achteraf gezien een vreemde sfeer, 't stad leeft.

archituur

20 jaar geleden startte ik mijn stage, en ontmoette (den) Tuur, zijn eerste zin tegen mij: "kijk in mijn ogen als je spreekt!". Onmiddellijke confrontatie met een speciaal persoon, die bezeten is door architectuur, met grote potloodstreken schetsen maakte, details uitwerkte op ware grootte, en er niet voor terugschrok om mogelijke klanten die naar het klassieke begonnen te neigen, een mesthoop voor de deur aan te raden. Hij is nog een echte vakman, die bijna kampeerde op zijn werven, leefde van hout en staal, en het bouwwerk, tuin en omgeving als één geheel vormgaf. Geen computer, geen 3D, alleen vet potlood op papier, een persoonlijke relatie met zijn klanten en een uitzonderlijke bezetenheid. Vandaag lees ik in De Standaard dat 33 gebouwen uit de 20e eeuw monument worden (oef...eindelijk!) waaronder de openluchtschool van Brasschaat uit 1955 van Arthur Bogaerts en dat maakt me blij! Tuur, ik ben fier op U... :-)

10 sep 2008

lezersbrief van Hilda K.

In deInIantwerpenaar staat een lezersbrief van Hilda K. Zij verstaat niet "dat er een standbeeld wordt opgericht voor Julien Schoenaerts terwijl sterren als Jos Gevers, Ida Wasserman, Jenny Van Santvoort en René Bertal (?) in de kou blijven staan, en dan nog die kostprijs, daar zal Willem Pas echt van dromen, hij moet er dan ook van leven..!" Zij woont in de Eric Sasselaan, weet niet wie hij is, maar het feit dat hij elke dag wordt vernoemd, maakt hem onsterfelijk, volgens haar. Een zeer interessante benadering vind ik, ongeacht deze simplistische lezersbrief: wat maakt een persoon tot icoon, zijn echte kunnen of het feit dat hij door andere mensen opgepikt wordt, mediageniek is, zichzelf kan verkopen, of een verkoopsprodukt wordt van een politieker? Hopelijk het eerste...

9 sep 2008

UNAZUKIN!

Van de makers van Pokemon en Tamagotchi is er nu de Unazukin, die je stem herkent en ja of nee knikt op de vragen die je er aan stelt... een elfje dat onder de paddestoelen leeft en je helpt bij alle belangrijke beslissingen in je leven, zo simpel kan het zijn!
http://www.mofunzone.com/popups/unazukin_game.shtml

8 sep 2008

den draad

De tv ging de deur uit, maar 'Fans' doet me twijfelen, eindelijk nog eens zalige humor, subliem gebracht door Peter Van den Begin en Stany Crets. Jaak Van Assche als demente moeder in een rolstoel voor haar caravan in de Lilse Bergen is nu al om nooit meer te vergeten, net als in 'Little Britain' is het de uitvergroting van eigenlijk zeer realistische (spijtig genoeg) situaties (meestal ook te zien op idiote tv-programma's) die me innerlijk doen genieten. Peter als timide vrouw van de plastische chirurg is geweldig, zoals die als een wazige schim op de achtergrond verschijnt, of als weerspiegeling in de microgolfoven, ik vergeet bijna 'den draad', heerlijk! Op BBC trok Joanna Lumley ('Purdey', 'Patsy', iconen van het scherm) naar Noorwegen op zoek naar het noorderlicht. In deze pure, witte, ijskoude streek boven de Lofoten, eindigt de documentaire 's nachts, zij als pinguin uit haar kindertekening, met het groen fluoriscerende noorderlicht in magische gordijnen, tot tranen toe ontroerd..."nu kan ik gelukkig sterven, niet dat ik het van plan ben..."