interview met Geert door 'coffeeklatch'

30 nov 2008

Sogetsu Ikebana

Sogetsu Ikebana vertrekt van het idee dat Ikebana overal, altijd, door iedereen en met eender welk materiaal kan uitgevoerd worden. Het ruwe materiaal wordt ons gegeven door de natuur, maar Ikebana is het product van de mens zijn creativiteit en verbeelding. Er zijn regels, vastgelegde hoeken, graden, lengtes van de bloemen en takken, oa gebaseerd op de afmetingen van de vaas of schaal, maar deze zijn flexibel. Ikebana ontstond uit de vroegere boedhistische offers, en groeide uit tot een kunstvorm met verschillende scholen. Anders dan onze westerse bloemsierkunst, wordt er creatief gebruik gemaakt van de lege ruimtes. De Sogetsu-school is de meest moderne vorm van Ikebana, en werd opgericht in 1927. Ilse Beunen woonde en werkte 11 jaar in Japan en geeft cursussen ikebana http://www.ikebana.be Vandaag nog eens een poging ondernomen en alweer ondervonden hoe moeilijk het is om ingehouden en met voldoende lege ruimte een compositie te maken:

eerder gemaakte composities:

act now

nieuwsflush

de laatste terroristen die alle niet-moslims in Mumbai afmaakten zijn gedood, de natuurlijke ouders hebben spijt dat ze hun baby verkochten, Pieter de Crem vindt blogs gevaarlijk omdat je vrij bent om te schrijven, bedelen is een culturele zigeunertraditie, Winona Ryder verliest haar sieraden, K3 verwelkomt de Sint, morgen is het wereld-aidsdag en tegelijkertijd start de week van de friet, goeiemorgen...

29 nov 2008

hot chick with a z

Deze week vond ik in de kringloopwinkel de LP van de tv-show 'Liza with a Z' met Liza Minnelli en geregisseerd door Bob Fosse, uit 1972. Ik was toen 9 jaar en zag bij toeval deze show op tv, had nog nooit gehoord van Liza, en wist niet wat ik zag, zo'n rare zotte griet met een stem als een klok, die met het grootste gemak zingt en danst in rood latex-kleed en vreemd geknipte ponykop. Zij maakte 'n enorme indruk op mij toen, en die herinnering kwam terug boven bij de aankoop van deze LP. Op you-tube zijn er filmkes van dit optreden in New York en zo genoot ik terug van het ongelooflijke talent van deze hot chick!

28 nov 2008

huis

huis - olieverf

amazing grace

http://www.youtube.com/watch?v=FgMn2OJmx3w Lang getwijfeld, maar dan toch maar op mijn blog gezet, de live uitvoering van Williams' blood, een nummer van Grace Jones' laatste CD Hurricane, de eerste na 19 jaar stilte. Maar wat een stijl, wat een kracht, wat een stem en wat een nummer. In de jaren '80 was ik zwaar fan, door de combinatie van grafische vormgeving, het gebruik van het menselijk lichaam als kunstobject en vorm van expressie, haar androgyne uitstraling, die stem, het perfecte geluid en tijdloze van haar nummers op een album als 'Nightclubbing' uit 1981 met Sly Dunbar en Robbie Shakespeare, zelfs nu nog steeds zeer indrukwekkend om te beluisteren, welcome back Grace!

24 nov 2008

jowhowjowhow jowhowhow

vorige week woensdag Alela Diane uit Nevada gezien in de Vooruit in Gent. Mooie éénvoudige nummers, de cd kreeg ik vorig jaar in december voor mijn verjaardag, het duurde een jaar om hem te appreciëren. Maar hoe meer je hem beluistert hoe meer hij een rustige en primitief aardse sfeer creëert die je uitnodigt om mee te zingen, te neuriën en te genieten van deze toch zeer Amerikaanse muziek, met het nummer Pirate's Gospel jowhow je na een tijd vanzelf mee...http://www.aleladiane.com/menu.html

23 nov 2008

hymnen

Moeizaam, want gevaarlijk is het rijden op mijn Hollandse fiets door Antwerpen, een Opel Corsa die me brutaal omver reed, de Pakistaanse familie reed rustig door, op de Noorse kerstmarkt in de Noorse Zeemanskerk verkopen gezellige trollenvrouwtjes zelfgebreide mutsen, elandtruien, rozebottelsoep en toast met garnalen en stond de koffie klaar terwijl het buiten even zacht sneeuwde op de tunnelplaats. De vriend die we gingen bezoeken werd vorige week door 4 Marokkaanse jongeren verrot geschopt voor zijn gsm na een nachtje uit in de stad, en houdt er een trauma, gebroken tand en gebarsten ribben aan over. We kookten voor hem verse Italiaanse lasagne en dronken er een glas koele Franse witte wijn bij, thuis beluisterden we op de Japanse platenspeler bij het haardvuur de LP 'Hymnen' van Karlheinz Stockhausen, electronische muziek uitgebracht op Deutsche Grammophon in de jaren '70,
'...Verwandle ein Ereignis bis zur Unkenntlichkeit...' 
transformeer een gebeurtenis tot deze onherkenbaar wordt...

22 nov 2008

niet voor gevoelige magen

Gisteren dit recept gemaakt, een absolute aanrader! De combinatie van de zoete paarsrode biet met het zoute van de ansjovis, de grondsmaak van de kappertjes en de zure citroen in de frisgroene muntsaus opent een nieuwe smaakwereld: proberen!
RODE BIET MET GROENE SAUS (recept Valentine Warner) Ingredients 2 medium raw beetroot olive oil large-flaked sea salt For the green sauce handful fresh mint, finely chopped handful fresh parsley, finely chopped  2 tbsp baby capers, rinsed and drained ½ banana shallot (or 1 ordinary shallot), finely chopped
1 garlic clove, finely chopped
6 canned anchovy fillets in oil, drained, chopped
½ tsp Dijon mustard
4 tbsp olive oil
½ lemon, juice only
Method 1. Put the beetroot into a large pan and cover with water. Bring to the boil, then reduce the heat and simmer for 40 minutes, or until tender. Drain and set aside until just cool enough to handle, then carefully rub off the beetroot skins. Discard the skins. 2. Place the mint, parsley, capers, shallot and garlic into a bowl. 3. Add the anchovies and the mustard and mix well. 4. Add the olive oil and the lemon juice sparingly, adding more as required. Mix well and leave to stand. 5. Chop each beetroot into eight equal wedges and place into a bowl. Sprinkle with a little salt and drizzle with the green sauce. 6. Serve immediately.

19 nov 2008

vervolg schemerstad III


Die avond kon ik de slaap niet vatten, zette mij een tas Salie-thee met heidehoning, en maakte een lijst van spullen die ik zeker zou meenemen, mijn laptop uiteraard, een vers gestreken hemd en broek, Dafalgans tegen mijn onvermoeide hoofpijnen die op de meest ongelegen momenten mijn hersenen opbliezen tot dramatisch gespannen worsten, en mijn papieren waaronder het paspoort met de verouderde foto, waarop ik lijk op Erin Brockovich na een geslachtsoperatie. Een vliegtuigticket booken was overbodig vermits mijn vliegangst me belet nog één voet te zetten in een luchthaven, broeihaard van controles, doorlichtingen, piepende verklikkers en achterdochtige douaniers. Ik slaag er steeds in om door mijn nerveuze gedrag de aandacht te trekken van de luchthavencontrole, die in mij hun vangst van de dag zien, hopend op een gouden onderscheiding. Net zoals die keer toen ik van Engeland de Eurostar wou nemen naar huis.
"Mijnheer, naar waar gaat U? Kan U even meekomen in mijn kantoor? " Had ik een keuze? Kantoor? Een witte cabine zonder ramen, waar hij zodra de deur gesloten werd, verwoed mijn bagage doorzocht. Een boekje van Urban Outfitters over apart wonen in Tokyo werd onmiddellijk beschuldigend naar mij opgestoken alsof hij op het goede spoor zat onder een onozel gemompel in de trand van "ja ja... neemt U drugs?" 
"Af en toe een pintje, sir" ...waarop hij overging tot de drugstest. Met een soort toestel dat eruit zag als een predictortest streek hij geconcentreerd over mijn kleding en verdween dan in de kamer, of moet ik zeggen zielige cabine, ernaast. 5 minuten later stond hij met zijn rood aangelopen Engelse supporterskop glunderend voor mij met het heuglijke nieuws: "we hebben sporen gevonden!"
"Nou, leuk, maar spijtig genoeg is een gewone Marlboro mijn grootste uitspatting op dat gebied"
De enige verklaring leek me het leren vest dat ik daags voordien tweedehands had op de kop kunnen tikken voor een gunstprijsje op Camden Market. Duidelijk teleurgesteld en zonder één woord van afscheid mocht ik uiteindelijk dan toch beschikken. Ik moet een drugskop hebben, of een vervelend trekje, man alleen zonder kinderen en vrouw, worden die trouwens tegengehouden voor drugstests? Het beste wat je kan doen om snel rijk te worden denk ik op zo'n moment, is trouwen met een doorsnee vrouw, kindjes krijgen en je bagage vol drugs steken, voor je het weet ben je king of the airports. Neen, ik neem de auto, mijn oude peugeot die sinds vorig jaar onder het flanellen laken staat te verkommeren in de garage achter de hoek. Ondertussen kreeg ik het koud en probeerde dan toch maar de slaap te vatten. Met enkele ademhalingsoefeningen en het overlopen van mijn lichaam probeerde ik me uit te schakelen en hoorde nog net hoe een sms kwam binnengelopen. Die morgen vernam ik het adres en het uur waarop ik werd verwacht op mijn schermpje, pakte mijn spullen in mijn draagtas, scheerde mijn hoofd millimeterlang, knipte mijn baard bij en liet ik de ontbijtgranen voor wat ze waren. Enkele minuten later zoefde ik richting zuidoost, met de ideale cd in mijn speler, heerlijke electro die een trip op de autosnelweg perfect ondersteunt, waarbij omgeving en geluid tot een symbiose van geluk verworden. Rijden op de snelweg tegen 90 km/uur, kraftwerk of Ellen Allien, de windmolens van Nike en de grote hoeveelheid blik rondomrond maken mij opperst gelukkig, net zoals de geur van smeltend asfalt bij het zicht op een treinspoor naast de rotsen in Hastière. Ik noem het mijn expo-gevoel, het 'Albert-valt-van-de-rotsen-moment', het blinde geloof in de vooruitgang en de techniek eigen aan de jaren '50, de mens onder begeleiding van heerlijk vlotwerkende radars zonder gevoel maar die het leven beter zouden maken met als ultiem einddoel de perfectie van de wereld, de kolonialisering van de ruimte, iedereen gelukkig en smooth. Uiteindelijk is het anders uitgedraaid, techniek wordt gebruikt voor heel andere doeleinden, drugsdealers opsnorren of een volk onderdrukken, alles verterende roofvis uitzetten in Afrikaanse meren die eindigen in een frigolitschaaltje in mijn supermarkt en de plaatselijke bevolking laat wegteren, of raketschilden ontwikkelen, een nieuwe smerige frisdrank ontwikkelen of studies bestellen naar fijn stof. Maar daar kon ik me op dat moment niet druk over maken, ik was vertrokken uit mijn migrantenwijk en was van plan om me vol overtuiging in een nieuw hoofdstuk te gooien, wat me ook te wachten stond, ik had niets te verliezen, a rivederci Rita!

16 nov 2008

ASFALT

AFGESTOKTE ASFALTBAAN
SLINGEREND DOOR HET DAL
ONDER DOOR BETONNEN LUIFELS MET GRAS BEZAAID
EENZAME SCHEPSELS LEIDEND
DOOR LAAGGELEGEN KERNEN VAN ROLKEIEN
WILD BETAST DOOR IJSKOUD STAALWATER UIT DE HOOGTE
KRUISEN DE INLANDERS DE UITLANDERS
VER WEG VAN COMPLEXE RADERWERK EN DRAADGEHEIM
DODE DIEREN TORSEND
GESLACHT DOOR GEWELD DAT 
VERBINDT EN DOET LEVEN
ACHTER DE SPELONKEN KLOOF VOL MOS EN LEISTEEN
VERRE EINDER TEGEMOET
IN ZIJN VLUCHT UIT BEDORVEN GOTEN
STADSDELEN
KAVELS
geert verbruggen

GEEN SPOOR

geen spoor
levend noch bewegend
overgebleven uit alle moeite
getroost door vege lijven
overlevend in bezwete en éénzame krochten
van je-hela-hola-hou er de moed maar in
kringlopend tussen zondaar en minnaar
cirkels waarin de terugkeer wordt verkondigd
van de hemel op aarde
nu verworden tot nieuwe omhulsels van hopend geluk
tussen geboorte en dood
bezworen met houten kruis
onherroepelijk besmeurd
met plastiek
en holle woorden
geert verbruggen

MIST

PROJECTIE OP WAZIG SCHERM
ONWETEND EN PLAATSLOOS GEEN RICHTING
ROERLOOS DENKEND
DE DIEPTE IN MET GEDEMPTE STEM
AANVAARDEND DAT BEGIN EN EINDE
NIET VER VAN ELKAAR VERWIJDERD ZIJN
RELATIVITEIT ONDERSCHAT
DOOR KRONKELENDE SIGNALEN
IN HET MIDDELPUNT VAN ROTSEN EN VLAKTEN
VERLOREN LAND BETEKENISLOOS EN HARD
ONDER GITZWART ZEIL
FLUISTEREND
SMEKEND
OMHULLEND
geert verbruggen

KLIM

KLIM!
HOOG BOVEN LAAG EN VERSLETEN
SOMBER EN ALLEEN
STRALEND GERAAMTE OP EENZAME PLAATSEN
GEEN BEGIN 
GEEN EINDE
KLIM!
DE ONEINDIGHEID TEGEMOET
ANGSTLOOS
GERIMPELD SPROKKELHOUT VERLATEND
VERDWIJN IN DICHTE MIST
VAN GRUIS EN STERRENSTOF
DE IJLE VRIESLUCHT OVER
ZOEKEND NAAR
DAT ENE BLAD TEER EN WIJS
DAT STAAT VOOR HET GANSE SPANSEL
COMPLEX 
IN AL ZIJN EENVOUD
geert verbruggen

WIT

wit
waaiend over toegedekte weide
razend vocht
langs diepgeslagen voren
de wonden helend
van diepgevroren fundering op vastgeroeste rotsen
drijvend in de waas
der zalvende zuurstofwolk
breed en wijd
gerokken tot open blik
wit
krakend
fris
geert verbruggen

Platz zum Parken

Zwaaien met de kacheldeur om de geur van brandend hout in huis te krijgen en dromen op een bank bij de namaakrotsen van de himalayaherten in de zoo gaven de doorslag: In Kandersteg rijden we de auto op de verroeste wagons die ons door de pikdonkere, 15 km lange Lötschbergtunnel het verleden in schieten, het ongerepte, niet toeristische Lötschental, waar het oudste lorkenhouten huis van hooggelegen, uitgestorven Weissenried ons een week zou toelaten rond zijn houtgestookte steenkachel. Het door lawines geteisterde verleden sluimert er ongemerkt tussen maanbeschenen rotsgebergte onder felle sterrenlucht, de gletsjer in de verte roerloos het dal in starend als de kop van een nog hoger gelegen, de bergwereld overheersend vriesmonster. Eén foute stap en men gaat de diepte in, onder luide schreeuw, doodsangst in holle ogen, als donkerte verrast op het 2016 sneeuwhoge smalle pad, 400 meter dalend op de tast, Tschäggätä's met afzichtelijk verwrongen houten maskers bij het in paniek verlaten planken Fafleralp-hotel met ijsgroene luiken en dichtgetimmerde ramen.
"Zeit ist keine Autobahn
zwischen Wiege und Grab
sondern Platz zum Parken in der Sonne"
leest men, nietig en klein op de bank midden in het lawinegebied tussen Blatten en Kühmatt, de Bietschhorn (3934) in confrontatie, hoog, hoger, hoogst tot in oneindige stilte en eeuwigheid. De gemzen lopen vertikaal de rotswand op, es müssen Steine der Anstosses an unserem Lebensweg liegen, damit wir aus dem Schnitt der Gewohnheit gerüttelt werden, Marinus Ritler en zoon Wendelin, uit de sneeuwmassa gered, treuren om familie en huis, ook als in de lente de zon de laatste sneeuw doet smelten. 15 minuten donker geschud onder miljarden tonnen mineralen en steen zet ons terug in Kandersteg, doet ons knipperen met de ogen, op weg naar een andere plaats 'zum parken' in de zon.

7 nov 2008

hout

Eindelijk CITYSCAPE gaan bewonderen aan de Guldenvlieslaan te Brussel, ontworpen door designer Arne Quinze, die het project beschrijft als bezinning en communicatie, stilte en interactie tegelijkertijd, een uitleg die we van hem gewend zijn. Ondanks zijn uitleg, zelfverheerlijking of doorgedreven commercieel design, moet ik toegeven dat dit project werkt, verrast en uiteindelijk wel doet waarvoor het bedoeld werd: als een aanklacht tegen het gebrek aan stedenbouwkundige visie in Brussel, tegen de verloedering van zogenaamde 'trendy spots' en een opkikker van formaat tegen de saaiheid van het bestaan in de stad, die in Brussel nog steeds in de verf wordt gezet door het vals 'ver-art-nouveau-en' van het straatbeeld. Vanmorgen las ik dat een tweede project van hem momenteel wordt opgericht voor het Vlaams Parlement, 'The sequence' onder protest van 1 partij, U weet wel welke. Ik ben curieus...
Arne Quinze heeft het genoegen u uit te nodigen op de officiële opening van The Sequence met klank en lichtspel. The Sequence, een 80 meter lange en 15 meter hoge sculptuur, brengt beweging in de stad en slaat een brug tussen mensen. Op een unieke locatie over de hele breedte van de straat, verbindt de installatie het Vlaams Parlement met het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers. Zondag 16 november 2008 — 18h Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1000 Brussel