Ik kwam thuis uit het paradijs, en vond een enveloppe met het boek van Michael Pollan, 'Echt eten', erin, opgestuurd door Jean Philip De Tender met een nota erbij dat dit mij zeker zou interesseren. Heeft het iets te maken met de voorbije week in de groententuin of is het toeval? In ieder geval las ik het direct door, omdat na deze periode van gras wieden, begieten, bessen plukken en het met gemak koken met ingrediënten uit de boerentuin ik me verder wou verdiepen in gezond eten. En uiteindelijk is de algemene regel zo éénvoudig dat we er eigenlijk zelf zouden kunnen opkomen als we eerlijk zijn. Eet minder, en vooral planten. Eet geen in fabrieken klaargemaakte producten met meer dan vijf ingrediënten, en zeker geen die je niet verstaat. Wat algauw 2/3 van de schabben in de supermarkt uitsluit. Vandaag ging ik naar de winkel achter de hoek en kocht tassen vol groenten en fruit, en blikken bonen, alle kleuren, kikkererwten, legde reeds een goede basis aan om verder te experimenteren. Vlees werd verminderd naar twee keer per week maximum, tonijn werd vervangen door makreel, sardienen en ansjovis. En als U denkt dat op deze manier koken moeilijk of tijdrovend is, een recept:
Snij ronde courgettes in schijven, tomaten in dikke schijven, snij twee uien in ringen. Neem een bakvorm, olijfolie erin, leg op elke schijf courgette een schijf ui, en tomaat, daarbovenop een snee geitenkaas. Kruid met verse tuinkruiden (marjolein) of enkel zout en peper en zet een kwartier in de oven op 200°C en dan nog even onder de grill. Als U daarbij getoast volkorenbrood eet en in mijn geval artisjokbodems met tapenade van zongedroogde tomaten en een kappertje heb ik een vermoeden dat U ook geniet zonder al te veel werk! En nu droom ik even verder van een eigen moestuin...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten