interview met Geert door 'coffeeklatch'

30 apr 2010

blauwe plekken

de nieuwe editie BLAUWE PLEKKEN # ST-GILL!ES komt eraan.
Opnieuw een confrontatie van dans met plekken in de stad, deze keer in Sint-Gillis, Brussel. Naast choreografieën van Lu Marivoet, Wim Mertens en Eric Raeves is er ook werk van Marc Vanrunxt, Ugo Dehaes en beeldend kunstenaar Koen Moerenhout.















Ik hoop jullie daar te zien voor meer dans en beweging!
ons parcours:

Compostella

Judith Vanistendael is te voet op weg naar Compostella en houdt een getekend verslag bij van haar tocht... schoon!













http://www.judithsantiago.blogspot.com

melancholie

Het begon gisteren met Cocteau Twins en eindigde uiteindelijk bij Elizabeth Fraser en Jef Buckley, de volle maan net achter de rug, een dag voor de voorspelde storm, een moment dat snakte naar melancholie. Een deel van de menselijke ziel komt vrij, het is tijd om langer in bed te blijven, het raam wijdopen, de grijze lucht, wind, merels, een schoolbel, kerkklokken, het monotoom geruis van de stad. Opgeslagen gevoelens wervelen doorheen de streek ergens tussen maag en hart alsof een kast met chemische stoffen dooreen wordt geschud...de koude oorlog, new wave, septembermorgenden, verlaten steden, het éénzame gevoel op kot met nog het ganse leven voor de boeg, verdriet om verlies en vreugde om éénvoud. Een gezonde dosis melancholie kan deugd doen en lijkt me een moment dat je het leven zelf aanvoelt in zijn totaliteit, als nietig individu, los van elke discussie of confrontatie met anderen, en dat doet af en toe wel eens deugd. 
Luister mee en hou uw tranen niet tegen!

29 apr 2010

lAmpekAp

Vanavond ging ik naar Piet Raemdonck's vernissage hommage aan Morandi, het was warm, nog warmer onder de spots binnen, maar het frisse glas witte wijn bracht redding. Beleefd heen en weer gepraat en het begin van benauwdheid. Prachtig werk, daar niet van. Dus de fiets op richting Kasteelstraat waar in het Warehouse lAmpkekAp zijn nocturne opening hield van I've got bubbles on my mind. Met een Vedett in de hand stond ik door een view-master in de wand te gluren en zag mezelf op de rug, loerend, met een reuzekonijn dat me in het oog hield en rond mij huppelde, en grinnikte om zo veel fantasie. Maar wat me het meest inspireerde was de ruimte zelf. Een pakhuis met baksteen muren, houten vloeren, houten plafondbalken, alles wit geschilderd en quasi leeg, maar zo imperfect, aards, gezond en inspirerend dat ik zin kreeg om naar huis te rijden en die ouderwetse parketvloer wit te schilderen, het hele huis vol TL te hangen en alle spullen op te bergen in de kelder. Buiten stak de storm op, ik sprong op m'n fiets en snelde door de regen en rukwinden zingend naar huis, riep naar andere fietsers en rook het nat op de hete stenen, de geur van verbouwingen. Thuis opende ik alle ramen, stak geen licht aan, schrijf deze tekst en geniet van de avond.

28 apr 2010

liefhebber


Zo net terug van het nieuwe station Kievit in Antwerpen, waar we samenkwamen om onder leiding van Lu Marivoet, Louise Chardon en Helena Urgel een stratenparade te houden. Met stem en beweging wordt geprobeerd om een koele en gevoelloze omgeving  een zweem van menselijkheid te geven. In de laatste fase sloten we twintig minuten lang onze ogen, verspreid over de nieuwe stationshal, en probeerden voorbijgangers, geluiden, onszelf te voelen, ervaarde ik wat het is blind te zijn en hoe intens impulsen worden van buitenaf, hoe mijn gedachten zich ontwikkelden van rust naar paniek, éénzaamheid en de grote vraag hoe ik moest overkomen bij voorbijgangers. De verlossende hand kwam op tijd, mijn nek deed pijn...
Stilaan begin ik door te hebben wat hedendaagse dans inhoudt, dat het niet louter alleen maar vallen, rollen en opstaan is. Lichamelijke vrijheid in de ruimte is duidelijk achterop gesteld in onze maatschappij en kan, vermoed ik,   de wereld een stukje beter te maken. Tenzij voor mensen die dit als een bedreiging zien, en dat zijn er toch wel een flink aantal. Het draait allemaal rond zekerheden, maar ik denk dat ik in herhaling val...

van boven uit

de zon schijnt, straks ook, morgen iets minder, tijdens het weekend krijgen we regen. Dat is fijn, zeker voor de natuur en onze tuin, de geraniums op het terras, de vettige straten in de Seefhoek, het wegspoelen van stoffige gedachten, het verzachten van opgefokte zinnen, het bedaren der gemoederen. Ik vraag me vandaag af of een gezonde discussie of communicatie tussen mensen zo vanzelfsprekend is: de besprekingen tussen politiekers, belachelijk in België ("we waren bijna aan een akkoord, we waren vol goede wil, maar nu blazen de Vlamingen het op"), geweldadig in Oekraïne waar men in het parlement elkaar de vuist op gaat, de moslim-collega's die gekwetst zijn als een autochtone collega vol enthousiasme zijn mening zegt in een interne vergadering. Iedereen ziet de wereld vanuit zijn hersenen, van tussen zijn tuinmuren, zijn interieur levend of stoffelijk, zijn verleden en afwijkingen. Onlangs stond ik boven op het dak en keek vanop een hoogte van 15 meter naar beneden. Opeens werd ons tuintje een belachelijke canyon, de buren een mistroostig braakterrein, lag er oud meubilair op de daken, zag versleten roofing en dakranden, verbrokkelde schouwen, mistroostige achterbouwen en schrok. Met een verschil van deze kleine afstand kon de wereld er dus al helemaal anders uitzien, fragieler, lelijker, idioter, relatiever.  Net alsof een stad een decor is dat van beneden uit werd opgericht om de mens te plezieren en af te leiden, kikkerperspectief voor  mensjes.
Misschien moet men iedereen minstens één maal de ruimte inschieten om de aarde als toeschouwer te begluren. Voor velen onder ons zal dat echter niks veranderen, een mens moet toch ergens aan vast kunnen houden, al is het aan conflict.

26 apr 2010

Brussel leeft




Brussel laat zich niet zomaar kennen maar laat af en toe iets van zichzelf zien, met mondjesmaat, gedurende al die jaren van je leven. Tenminste als je op zoek gaat en er voor open staat. Brussel is een beetje als het leven zelf, lelijk en wondermooi, teleurstellend en euforisch, veel slechte smaak en minder goede, confrontatie en omarming, met de nodige littekens en trofeeën.
Brussel leeft, zo veel is zeker... en het ontdekken meer dan waard.

25 apr 2010

new bright future?


Vandaag dansten we het volledige parcours door Sint-Gillis en raad eens... we werden weer bekogeld met stenen door een tiental Marokkaanse tieners. We moesten de muziek stopzetten en vluchten. De 15 minuten erna dansten we zeer gedisciplineerd en krachtig, als reactie vermoed ik. Het zette een interne discussie op gang over hoe je met dit gegeven moet omgaan, dit overduidelijk probleem in sommige Brusselse wijken of straten ervan. De onvoorstelbare agressie in 'dat jong crapuul' ('k versta opeens de gecontesteerde uitspraak van Sarkozy) , de verbale vuile puinhoop uit hun monden, de onvoorstelbare intolerantie tegenover 'Vlaamse indringers' in hun territorium omdat we simpelweg dansen in de straat, de onmogelijkheid om op een redelijke manier te discussiëren, het minimaliseren, of beter louter repressief behandelen van dit probleem door de overheid. Ik vraag me zelfs af op welke manier hier iets aan te doen valt. Na deze jongeren te hebben gezien en ervaren zie ik de lelijkheid van de wereld, de mensheid, zij het arm of rijk, de intolerantie tegenover alles wat een beetje afwijkt van de eigen leefwereld, het primitieve van de mens, soms met iets meer laagje vernis erop dan anderen, en moet terug moeite doen om het positief in te zien. Ik heb zo'n gevoel dat het nog lang gaat duren voor we 'the bright future' zullen bereiken, het menselijk ras is nog verre van evenwichtig en vreedzaam. Wat we wel alvast kunnen doen is opkomen voor ons Europees gedachtengoed, er fier op zijn, en tonen dat onze cultuur rijk, integer en de moeite waard is om te koesteren, maar vooral uit te laten groeien tot nieuwe horizonten, vol fantasie en prachtig creatieve uitwassen. We moeten dan wel zelf eerst moeite doen om boven het niveau van 'dag allemaal', VTM, RAI, gazon met coniferen en trampolines te geraken...
Misschien zijn we wel met obsceen te veel mensen op onze aarde, we willen toch allemaal 'kindjes, kleutertjes, KIDS'.
Desalnietemin... leve de creatieve geest!

(klik op de afbeelding voor meer kennis)

23 apr 2010

symbolisme

De vermoorde vrouw werd in een urne uitgehuild in de Seefhoek-kerk, de vrouw aan de andere kant van de lijn helpt de sociale werker verder met zijn pakket miserie van deze week, de gasten worden vriendelijk verwelkomd en in de watten gelegd. Het besef dat de wereld veelzijdiger en supergefragmenteerd, interactionaal (?) en overlappend is, stelt eerder gerust. Het is niet wit of zwart. De discussie bij Phara over de val van de regering leert dat iedereen heen en weer kan geslingerd worden tussen waarheden, 't is maar hoe je het bekijkt, en dat is het nu juist. De mens is zo gedetermineerd door omstandigheden, verleden, zwakheden, subjectieve gevoelens en frustraties dat het idee van een ultiem ras, visie of waarheid onbestaande is en nooit mogelijk zal zijn. Leve de grot, leve de salamander, leve het heen en weer geslinger. Want het leven is meer dan afwassen alleen ( meer dan managers alleen, meer dan marketing alleen, meer dan politiek alleen, meer dan de idiote en dodelijke reactie op een onschuldige Mohammed-cartoon van een verlicht persoon, meer dan de zielige reactie op de zwemvijver in Boekenbergpark, meer dan de zielige advocaat die ter ere van zijn ereloon tientallen jaren zwoegt om het gerecht te misleiden, meer dan...). Er bestaat geen waarheid!

21 apr 2010

nacht

'nachtangst' was het woord dat mij deze nacht op het netvlies verscheen. Overdag draait de wereld door, is er genoeg afleiding om het lawaai van neuronen in de hersenen te verdoezelen en beweegt alles volgens een welbepaald rollenpatroon, cijfercodes en verwachtingen. Eens de zon onze helft niet meer beschijnt valt alles stil, de meeste levende wezens verschuilen zich in hun hol of knop, geruisloos wordt gewacht op de terugkeer van het licht, ingehouden, vol spanning, verloren. Een doorgevoerde training van het brein is noodzakelijk om zich aan deze immense tegenstelling aan te passen, het denken wordt plots duizend maal luider, niets staat het op hol slagen in de weg. De nacht draagt alles in zich om te ontsporen, om ongemerkt claustrofobisch te verschuiven tussen droom, nachtmerrie en vervormde realiteit.

20 apr 2010

dumb type

Dumb Type is een kunstenaarscollectief actief sinds 1984 met uitvalsbasis Kyoto waar Teiji Furuhashi, Toru Koyamada, Yukihiro Hozumi, Shiro Takatani, Takayuki Fujimoto en Hiromasa Tomari elkaar ontmoetten op de kunstacademie. Ze bundelden hun diverse kunstdisciplines samen voor het maken van tentoonstellingen, performances, audiovisuele installaties en publicaties. De inhoud van hun werk is politiek geladen, iets dat in Japan niet door het grote publiek gewaardeerd wordt, zeker als het een Japans taboe-onderwerp betreft als AIDS zoals in de voorstelling S/N.
We zagen S/N in 1995 op het kunsten festival des arts en zijn nog steeds onder de indruk, het in vraag stellen van rollenpatronen, de electronische soundscape, de videobeelden blijven inspirerend. Aan labels geen gebrek in onze maatschappij (Belg, Japanner, man, vrouw, oud, jong, moslim, christen, homo, hetero, doof, horend, gezond, ziek,...), er creatief mee omspringen vol verbeelding en durf des te meer... hieronder een video van een andere voorstelling van dit collectief, dat via visual arts, dans en theater een hypermoderne boodschap uitdraagt.

18 apr 2010

there's more to life than this!



vandaag scheen de zon, Sint-Gillis toonde zich van zijn beste kant. Sinds deze voorbije weekends, krijg ik het gevoel om bevoorrecht te zijn. Ik was nooit in deze buurt gekomen, had nooit één van de mooiste pleinen van België gezien, enkele van de mooiste huizen van het Brusselse, de mengelmoes van alle soorten mensen, naar pis stinkende, bier drinkende wrakken op een bank of in een straatnis, vrolijke en lieve migrantenfamilies, zogenaamd hippe Brusselse jongeren met wilde haardossen, brillen en would-be-air, jonge koppels, onbekende mannen die een uitnodiging geven voor hun verjaardag deze avond, gesluierde vrouwen, nieuwsgierige, pitten knagende Turken, hautaine hollanders op weg naar Amsterdam, de neger die de ganse dag achter de balie zit van het centre sportif, de afgedankte mini-kerstboom tussen het vuilnis naast de boulevard, het sjieke koppel met de orchideeën van de markt aan het zuidstation, de drie Marokkaanse jongeren die een fluim spuwen op de treinconducteur, de dakloze die ons een oude weegschaal cadeau doet, de man die ons lied 'les vieux amants' van Jacques Brel meezingt in het voorbijgaan, de politieagent die één van ons rechthelpt nadat ze uitgleed in de stationshal, de garçon van de brasserie op le parvis de Saint-Gilles die geen Coca Cola schenkt uit principe, de cup-cakes bakkende juf met verse koffie... there's more to life than this!

17 apr 2010

bamboe will save the world

Na een dag dansen tussen massa's mensen in het zuidstation van Brussel, zit ik onderuitgezakt met een glas wijn in mijn kleine stadstuin, de zon zakt weg, het licht tempert. Ik kijk naar de planten die ik een kans gaf, de planten die wegkwijnen door het puin in de grond, alleen de bamboe overleeft. Mijn buur vroeg me vorige week nog: "wordt 'dat' nog groter?" en wees me erop dat hij van plan was geweest om hem te snoeien, hoogstwaarschijnlijk voor het laatste straaltje zon om 19 uur, en werd moedeloos. Moedeloos om de angst voor groen en natuur van de meeste mensen, bedacht dat ik niet liever zou wensen dan dat mijn bamboe reusachtige afmetingen aannam, mijn tuin overnam opdat ik met een machette zou moeten inhakken om mijn tuinstoel te bereiken, oorverdovend ruisend in de wind, met zijn krachtige stengels de stad overnam, het zicht op de lelijke achterkanten van huizen verachtend en als een flexibele bondgenoot zijn plaats inneemt in een maatschappij van middelmaat, zekerheden en beperkingen. "Heb je geen schrik dat de bamboe gaat woekeren"? is een veel gestelde vraag van gasten... ik zou niet liever willen, denk ik dan bij mezelf, er zijn geen zekerheden.

12 apr 2010

dansparcours

Het eerste weekend oefenen in Sint-Gillis met blauwe plekken is voorbij, in de grote zaal van het centre sportif communal, waar we samenkwamen als groep onbekenden voor elkaar, uit Schotland, Spanje, Polen, Brussel, Luik, Italië, Antwerpen en begonnen door de choreografie van Wim Mertens, ruimtelijke bewegingsoefeningen in de zaal en het hele gebouw elkaar stilaan aan te voelen, eigenlijk een unieke ervaring op zich in onderlinge verhoudingen, blikken, bewegingen & interactie. De tweede dag werden de straten, het Zuidstation en pleinen ons oefenterrein en werden we geconfronteerd met de reactie van mensen op straat. Soms zeer geinteresseerd, soms macho-lacherig, heel even vijandig toen we zelfs bekogeld werden met stenen door enkele Marokkaanse 14-jarigen, maar onvoorstelbaar boeiend om de publieke ruimte in te nemen met een groep op een eigen manier, niet te bewegen zoals verwacht wordt en een standpunt in te nemen in een wijk. Wie wil er nu eens niet op zijn kop gaan staan in de winkelstraat, in rondjes lopen op het marktplein, of van blijdschap springen in de stationshal?
De stad blijft een onvoorstelbare confrontatie van uitersten, in het drukke station van Antwerpen, op de volle trein, in het Zuidstation, de ingezakte woningen en krotten, Jaspers-kantoren, koude wind, agressie naast vriendelijkheid, dure Brusselse madammen die bloemen kopen en twee straten verder oude hoeren op de hoeken van de straten, heerlijke koffie aan de toog van het Portugese café...
Er wachten nog drie oefenweekends en dan drie weekends van optreden tijdens het parcours d'artistes in de straten en op pleinen van Sint-Gillis en ik weet nu reeds dat dit een unieke ervaring is... wordt vervolgd.

7 apr 2010

Rivierenhof

De eerste lentedag van het jaar 6.04.2010, bijna 20°, ik nam de fiets naar één van de meest intrigerende parken van ons land, het rivierenhof te Antwerpen. Intrigerend omdat het een oorspronkelijk romantisch park betreft waar nu de natuur gecontroleerd zijn gang mag gaan, eigenlijk een heel moderne benadering van een park, aangelegd maar minder kunstmatig. Ik genoot van mijn kronkelende lievelingsweg, het water waar ik 40 jaar geleden met mijn grootmoeder en een zak oud brood de eenden bezocht, het verkeerspark met zijn prachtig paviljoen waar ik 35 jaar geleden met een fiets de verkeersregels ondervond, de minitreinbaan waar hoogstwaarschijnlijk Willy Vandersteen zijn 'sprekende testament'-inspiratie vandaan haalde (er rijden nu nog mannen op minitreinen over deze baan), koffie op het terras van het kasteel en de eerste bladknoppen die het einde van deze lange winter bezegelen.

lampekat

Vandaag ging ik naar het office center op de Boomsesteenweg en kocht een PC, ging naar IKEA om kaders voor mijn schilderijen, at een hamburger in Quick, ging naar de SPAR omdat ik kook voor vrienden vanavond, haalde heerlijk vaste yoghourt en kaas in blik in de Turkse winkel, schreef me in voor Open Ateliers 2010 en de volgende reeks hedendaagse dans, troost onze kat die met een soort van lampekap rond haar hoofd loopt, een lampekat dus, drink een glaasje rosé, kijk op het internet, facebook, blog, hoor buiten de vogels fluiten, bekijk de verbouwingsplannen van de buren, kick op Lindstrom & Christabelle en nam foto's van Julia voor een portretreeks voor een vernissage in oktober bij Els en Frankie... eergisteren vroeg mijn vader me wat ik eigenlijk een hele dag doe nu ik niet meer van 9 tot 19 achter een bureau zit !-)

5 apr 2010

arboretum Kalmthout

1001 tuinen die je moet zien voor je sterft... dus twijfelde ik even vooraleer de fiets op te springen richting arboretum van Kalmthout, dat naast oa de tuin van Annevoie en de serres van Laken werd opgenomen in dit boek. Maar eens ter plaatse was de voldoening zo groot dat sterven toch misschien tot de mogelijkheden behoorde... want geef toe, een landschap kan soms niet meer willen dan je op te nemen in zijn oneindige schoonheid en eerlijkheid, in zijn seizoenen, zijn aardse logica en miljoenen jaren genetische veranderingen en perfectionering, zijn Fibonacci opbouw, zijn fragiele tederheid... zucht

boerderijtaart

boerderijtaart
° 4 witloofstronken
° 3 wortelen
° 1 kop linzen
° bladerdeeg
° voldoende gerookt spek in kleine blokjes
° 5 lente-uitjes in ringen
° 3 eieren
° 25cl room
° gemalen kaas
° peper
Kook het witloof, geschilde wortelen in stukken en linzen beetgaar. Boter een diepe taartvorm in, leg het deeg op de bodem en tegen de randen en prik gaatjes met een vork in de bodem. Laat de groenten goed en lang genoeg uitlekken, snij in stukken en leg op het deeg. Bak de spekjes in olijfolie en leg erbovenop, samen met de fijngesneden lente-ui. Klop eieren, room en versgemalen peper door elkaar en giet over de taart, werk af met gemalen kaas. Bak in een voorverwarmde oven op 190° gedurende ongeveer 20 minuten. Neem uit de oven, laat een kwartier rusten en dien op met een glas dieprode Spaanse wijn.

stilleven

Super hoe andere mensen, in dit geval mijn partner, dingen kunnen plaatsen zodat een stilleven ontstaat dat je zelf nooit zou samenstellen of bedenken. In dit geval klopt voor mij dit plaatje, de catalogus, de boeken, de vaas met de geplukte bloesemtakken en mijn schilderij 'fjord' in die vreselijk ouderwetse kader...

portret


Oslo - olieverf op karton - 17 x 24cm - 5.04.2010

groen dak

Gisteren fietsten we van Antwerpen naar Kalmthout en zagen de meest afgrijselijke huizen, in kerkstijl met glas in loodramen (we vermoedden dat 'de vrouw des huizes' kerkorgel speelt in haar vrije tijd) of Spaanse stijl, massa's buxussen in de voortuin, camera's op de poort gericht, namaakkastelen met grootheidswaanzin, clean, nep, opzichtig en gevoelloos, geen leven te bespeuren... en moet vandaag terugdenken aan de woningen in Noorwegen in hout en met groendak. Ik stond verbaasd van het ongelooflijke effect van integratie van constructie in een omgeving en natuur, in schril contrast met de zielloze toonkasten in het noorden van Antwerpen. We kwamen 1 woning tegen uit de jaren' 70, die met grote ramen uitkeek op een natuurlijk stuk grond, een bos zonder dure ingrepen en haalden even opgelucht adem, één uit de duizend.

4 apr 2010

ENERGIE !

nog meer visuele energie met de sublieme dansmuziek van Underworld op beelden van de film Koyaanisqatsi uit 1982... toen was energie nog heel gewoon

2 apr 2010

portret

zelfportret voor behang - olieverf op karton - 17x24cm - 2.04.2010